Fynske specialiteter
Oste fra gundestrup
Mejeriet producerer efter stolte traditioner.
Ring til os
Besøg os
Åbyvej 49, 5762 Vester Skerninge
Oste fra Fyn
Fynbo Ost
Fynbo´n hører til blandt de gamle danske ostetyper. Der er tale om en æltet ost. Det vil sige at ostekornene æltes efter valleaftapningen, for at findele kornene og sørge for en ensartet størrelse. Osten får derved en jævn og glat overflade med ensartet hulsætning. Under æltningen tilsættes salt, hvilket giver osten fylde i smagen og slutresultatet er en ”mindre stærk” ost.
Fynbo osten blev navnebeskyttet i 1952 i forbindelse med Danmarks tiltrædelse af Stresa-konventionen.
Gundestrup Fynbo 40+ er blevet kåret til Nordens Oste 2010, i forbindelse med den årlige skandinaviske ostefestival.
Fremstilling – Fast opstukken ost.
Udseende – Let hulsætning.
Konsistens – Tæt, fast og skærbar.
Smag og duft – Karakteristisk, let syrlig, mælket og frisk.
Schweizisk på dansk
Svendbo Ost
Svendbo blev først ”døbt” i 1974, men dens historie går meget længere tilbage. Forbilledet er den schweiziske emmentaler, der har mere end 2000 år på bagen og er blevet kaldt ostenes konge.
Produktionen af danske emmentaler begyndte i 1898, men den danske emmentaler fik efterhånden et større vandindhold end originalen og blev derfor en blødere ost, dog stadig med en sød, nøddeagtig smag. Osten tiltalte det amerikanske marked, men også danskerne kunne lide den lidt blødere emmentalertype, der har sit navn efter byen Svendborg, hvor den først blev udviklet og produceret.
Fremstilling – Fast opstukken ost. Udseende – Mange store runde huller.
Konsistens – Tæt, fast og skærbar.
Smag og duft – Karakteristisk, sødlig og nøddeagtig.
Samme smag, mindre fedt
Clausen Specieal 30+
Clause Specal 30+ produceres på samme metode som en Svenbo ost, dog med mindre fedt %
Oste fra Lolland
Maribo
Maribo er den eneste håndæltet ost der laves. Dette giver osten en god struktur med mange små, tætsidende huller. En Maribo ost minder om en gouda ost, og blev før 1952 solgt som en håndæltet gouda. Navnet Maribo stammer fra byen Maribo på Lolland.
Mariboen er halvfast løbeost, gullig, tør skorpe.
Oste inspireret fra Syden
Hvid Ost
Hvid ost er en mild ost med pikant salt smag, den er lavet af økologisk mælk efter en opskrift fra Grækenland.
Osten er fremstillet i ostekar efter gamle håndværks principper som alt andet ost fra Gundestrup mælken pasteuriseres og der tilsættes mælkesyre bakterier og osteløbe mælken står derefter indtil at det er blevet til en fast masse, hvorefter den skæres i tern og røres fast når osten er fast nok tappes den i forme og dræner til næste dag.
Osten pakkes i salt lage og lagre i min 2 mdr. før den sælges, deraf den pikante smag.
Havarti
Fremstilling er som hvidost, når osten pakkes sættes den kun i saltlage i 12 timer og derefter lagres den på gæringslager i 4 uger for at få en skorpe.
Efter gæringslager sættes den på modningslager i ca. 4 uger hvor der sker en omdannelse af proteinet så smagen bliver meget pikant og tør. Osten lagres derefter på køl i ca. 1 år så den er optimal til konsumering.
Begge oste er inspireret fra Grækenland.
Vi producerer også øl, der passer til osten
Seneste nyheder
Vil du gerne være opdateret med seneste nyheder, og kommende begivenheder?
Kontrolrapport
Vi går op i hygiejne og det profesionelle miljø. Vil du se Fødevarestyrelsens rapporter?