Opskrifter med vores produkter
Af Vivi Larsen
RYGEOST MED VALNØDDE-BLOMMEKOMPOT
Valnødde-blommekompot:
50 g sukker
2 dl mørk portvin
2 stk. hel kanel
10 hele nelliker
1 dl. honning
150 g. valnødder
150 g. syrlige blommer (frost kan også bruges)
Sukker, portvin, kanel og nelliker koges i cirka 30 minutter ved svag varme. Tilsæt honning og valnødder, og lad det koge med i cirka 20 minutter.
Tag nødderne op og kog lagen lidt ind. Tilsæt så de delte blommer, og giv det et opkog, og tilsæt herefter nødderne.
Fyld på rene glas, og stil det på køl. Det kan holde sige et par uger i køleskabet. Smager godt til al slags ost.
Her har jeg brugt kompotten oven på rygeost drysset med lidt ristet rugbrødskrumme.
RYGEOSTSALAT MED RISTET RUGSTAVE
Rygeostsalat:
En lille rygeost
3 spsk. mayonnaise
Lidt mælk eller yoghurt
1 tsk. grov dijon sennep
Salt og peber
Lidt klippet purløg
Røres sammen og serveres til ristet rugbrødsstave med lidt radisser og friske asparges
KARTOFFELMAD MED RYGEOST OG MAYONNAISE
1 skive kernerugbrød
1 salatblad
Nye kartofler
Ti-procents sødmælksrygeost
Lidt mayonnaise
Ristet løg – springløg – purløg
Flagesalt
VARMRØGET LAKS MED RYGEOSTCREME
1 skive kernerugbrød
1 salatblad
Varmrøget laks
Rygeostsalat (se opskrift)
Lidt syltet rødløg
Maden pyntes med lidt tynde aspargesskiver og purløg
Opskrift på syltet rødløg:
1 dl. vineddike
3/4 dl. sukker
Vineddike og sukker koges op, og der tilsættes lidt frisk timian og peberkorn. Tilsæt tre til fire rødløg i skiver. Kommes på rene glas. Kan holde sig længe i køleskabet og bruges i salater og som tilbehør.
Af Kulinarisk Sydfyn
"DEN VI KENDER"-RYGEOSTMAD
1 skive kernerugbrød
Rygeost
Purløg og radisser
Flagesalt
Prøv også med røget salt
KOMMENGRAVAD LAKS MED SMØRRISTET RUGBRØD OG RYGEOSTCREME
12 personer:
1 hel side laks med skind
1 håndfuld salt
1 håndfuld sukker
20 g. kommen
Blend/eller bland salt, sukker og kommen sammen og smør det på kødsiden af laksen, lad den stå 24 timer på køl, vendes 3 til 4 gange.
RYGEOSTCREME:
½ sødmælksrøgeost
¼ liter piskeføde
Salt og peber
Blend røgeosten og tilsat langsomt piskefløden i massen, til den får cremet konsistens, smag til og kom den eventuelt i en sprøjtepose, hvilket gør anretning nemt.
Garniture:
1 Agurk skåret i tynde ens skiver
¼ rugbrød skåret i tynde skiver og ristet i smør på en pande
6 radiser skåret i tynde skive
18 kogte vagtelæg, pillet og halveret
1 bakke brønd eller almindelig karse
1 potte purløg
36 spidser blæretang vendt i en spsk. olie, derefter tørret i ovn ved 120 grader i en time, kan eventuelt købes, hvis man ikke vil bade nu;-)
Laksen skæres i skiver og anrettes sammen med røgeostcreme og garnituren
SMØRREBRØD MED TOMAT OG RYGEOSTCREAME
Rygeostcreme:
100 gram rygeost
3 spsk græsk yoghurt 10%
Peber
Tilbehør:
4 blade frillicesalat eller anden spræd salat
4 skiver rugbrød
500 g tomater
4 tsk æbleeddike
salt og peber
1 bundt purløg
Rygeostcreme: Blend rygeost og yoghurt med en stavblender. Eller ppisk rygeosten blød, så den ikke er grynet, og pisk yoghurten i lidt ad gangen. Kryder med rigeligt peber.
Læg salatbled på hvert stykke rugbrød. Skør tomaterne i skiver, og anret dem oven på salaten. Dryp eddike på tomaterne, og drys en smule salt over. Fordel rygeostcremen på tomaterne. Drys med finthakket purløg og rigeligt peber.
Velbekomme!
Gundestrup Mejeri og Bryghus A/S | Åbyvej 49, 5762 Vester Skerninge | Tlf: 62 24 27 60 | Fax: 62 23 27 60 | Email: mail@mejeri-bryg.dk