Opskrifter

Opskrifter med vores produkter


Af Vivi Larsen


RYGEOST MED VALNØDDE-BLOMMEKOMPOT

Valnødde-blommekompot:


50 g sukker

2 dl mørk portvin

2 stk. hel kanel

10 hele nelliker

1 dl. honning

150 g. valnødder

150 g. syrlige blommer (frost kan også bruges)


Sukker, portvin, kanel og nelliker koges i cirka 30 minutter ved svag varme. Tilsæt honning og valnødder, og lad det koge med i cirka 20 minutter.

Tag nødderne op og kog lagen lidt ind. Tilsæt så de delte blommer, og giv det et opkog, og tilsæt herefter nødderne.

Fyld på rene glas, og stil det på køl. Det kan holde sige et par uger i køleskabet. Smager godt til al slags ost.


Her har jeg brugt kompotten oven på rygeost drysset med lidt ristet rugbrødskrumme.



RYGEOSTSALAT MED RISTET RUGSTAVE

Rygeostsalat:


En lille rygeost

3 spsk. mayonnaise

Lidt mælk eller yoghurt

1 tsk. grov dijon sennep

Salt og peber

Lidt klippet purløg


Røres sammen og serveres til ristet rugbrødsstave med lidt radisser og friske asparges


KARTOFFELMAD MED RYGEOST OG MAYONNAISE

1 skive kernerugbrød

1 salatblad

Nye kartofler

Ti-procents sødmælksrygeost

Lidt mayonnaise

Ristet løg – springløg – purløg

Flagesalt


VARMRØGET LAKS MED RYGEOSTCREME

1 skive kernerugbrød

1 salatblad

Varmrøget laks

Rygeostsalat (se opskrift)

Lidt syltet rødløg


Maden pyntes med lidt tynde aspargesskiver og purløg


Opskrift på syltet rødløg:

1 dl. vineddike

3/4 dl. sukker


Vineddike og sukker koges op, og der tilsættes lidt frisk timian og peberkorn. Tilsæt tre til fire rødløg i skiver. Kommes på rene glas. Kan holde sig længe i køleskabet og bruges i salater og som tilbehør.


Af Kulinarisk Sydfyn


"DEN VI KENDER"-RYGEOSTMAD

1 skive kernerugbrød

Rygeost

Purløg og radisser

Flagesalt

Prøv også med røget salt


KOMMENGRAVAD LAKS MED SMØRRISTET RUGBRØD OG RYGEOSTCREME

12 personer:


1 hel side laks med skind

1 håndfuld salt

1 håndfuld sukker

20 g. kommen


Blend/eller bland salt, sukker og kommen sammen og smør det på kødsiden af laksen, lad den stå 24 timer på køl, vendes 3 til 4 gange. 


RYGEOSTCREME:

½ sødmælksrøgeost

¼ liter piskeføde

Salt og peber


Blend røgeosten og tilsat langsomt piskefløden i massen, til den får cremet konsistens, smag til og kom den eventuelt i en sprøjtepose, hvilket gør anretning nemt.


Garniture:

1 Agurk skåret i tynde ens skiver

¼ rugbrød skåret i tynde skiver og ristet i smør på en pande

6 radiser skåret i tynde skive

18 kogte vagtelæg, pillet og halveret

1 bakke brønd eller almindelig karse

1 potte purløg

36 spidser blæretang vendt i en spsk. olie, derefter tørret i ovn ved 120 grader i en time, kan eventuelt købes, hvis man ikke vil bade nu;-)


Laksen skæres i skiver og anrettes sammen med røgeostcreme og garnituren


SMØRREBRØD MED TOMAT OG RYGEOSTCREAME

Rygeostcreme:

100 gram rygeost 

3 spsk græsk yoghurt 10%

Peber

Tilbehør:

4 blade frillicesalat eller anden spræd salat

4 skiver rugbrød

500 g tomater

4 tsk æbleeddike

salt og peber

1 bundt purløg

Rygeostcreme: Blend rygeost og yoghurt med en stavblender. Eller ppisk rygeosten blød, så den ikke er grynet, og pisk yoghurten i lidt ad gangen. Kryder med rigeligt peber. 

Læg salatbled på hvert stykke rugbrød. Skør tomaterne i skiver, og anret dem oven på salaten. Dryp eddike på tomaterne, og drys en smule salt over. Fordel rygeostcremen på tomaterne. Drys med finthakket purløg og rigeligt peber. 


Velbekomme!


Gundestrup Mejeri og Bryghus A/S | Åbyvej 49, 5762 Vester Skerninge | Tlf: 62 24 27 60 | Fax: 62 23 27 60 | Email: mail@mejeri-bryg.dk