Div.Ost

Oste fra Gundestrup

Fynbo ost

Svendbo Ost

Fynbo ost Oprindelse

Fynbo´n hører til blandt de gamle danske ostetyper. Der er tale om en æltet ost. Det vil sige at ostekornene æltes efter valleaftapningen, for at findele kornene og sørge for en ensartet størrelse. Osten får derved en jævn og glat overflade med ensartet hulsætning. Under æltningen tilsættes salt, hvilket giver osten fylde i smagen og slutresultatet er en ”mindre stærk” ost.

 

Fynbo osten blev navnebeskyttet i 1952 i forbindelse med Danmarks tiltrædelse af Stresa-konventionen.

Gundestrup Fynbo 40+ er blevet kåret til Nordens Oste 2010, i forbindelse med den årlige skandinaviske ostefestival.

 

Fremstilling Fast opstukken ost.

Udseende Let hulsætning.

Konsistens Tæt, fast og skærbar.

Smag og duft Karakteristisk, let syrlig, mælket og frisk.

 

Svendbo Oprindelse

Svendbo blev først ”døbt” i 1974, men dens historie går meget længere tilbage. Forbilledet er den schweiziske emmentaler, der har mere end 2000 år på bagen og er blevet kaldt ostenes konge.

 

Produktionen af danske emmentaler begyndte i 1898, men den danske emmentaler fik efterhånden et større vandindhold end originalen og blev derfor en blødere ost, dog stadig med en sød, nøddeagtig smag. Osten tiltalte det amerikanske marked, men også danskerne kunne lide den lidt blødere emmentalertype, der har sit navn efter byen Svendborg, hvor den først blev udviklet og produceret.

 

Fremstilling Fast opstukken ost. Udseende Mange store runde huller.

Konsistens Tæt, fast og skærbar.

Smag og duft Karakteristisk, sødlig og nøddeagtig.

Clausen Special 30+

Maribo

Hvid ost

Havarti

Clausen Special 30+

Clause Specal 30+ produceres på samme metode som en Svenbo ost, dog med mindre fedt %

Maribo

Maribo er den eneste håndæltet ost der laves. Dette giver osten en god struktur med mange små, tætsidende huller. En Maribo ost minder om en gouda ost, og blev før 1952 solgt som en håndæltet gouda. Navnet Maribo stammer fra byen Maribo på Lolland.

 

Mariboen er halvfast løbeost, gullig, tør skorpe.

 

 

 

Hvid ost

Hvid ost er en mild ost med pikant salt smag, den er lavet af økologisk mælk efter en opskrift fra Grækenland.

 

Osten er fremstillet i ostekar efter gamle håndværks principper som alt andet ost fra Gundestrup mælken pasteuriseres og der tilsættes mælkesyre bakterier og osteløbe mælken står derefter indtil at det er blevet til en fast masse, hvorefter den skæres i tern og røres fast når osten er fast nok tappes den i forme og dræner til næste dag.

Osten pakkes i salt lage og lagre i min 2 mdr. før den sælges, deraf den pikante smag.

 

 

Havarti.

Fremstilling er som hvidost, når osten pakkes sættes den kun i saltlage i 12 timer og derefter lagres den på gæringslager i 4 uger for at få en skorpe.

Efter gæringslager sættes den på modningslager i ca. 4 uger hvor der sker en omdannelse af proteinet så smagen bliver meget pikant og tør. Osten lagres derefter på køl i ca. 1 år så den er optimal til konsumering.

Begge oste er inspireret fra Grækenland.